Magyarország földjének mélyén, Makó közelében olyan gázkincsre bukkantak hivatásos külföldi kincsvadászok, amely negyven éven át képes volna biztosítani Magyarország gázellátását, vagy a mostani ínséges időkben egy intenzív, húsz évre rövidített kitermelést véve alapul, akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid idő, mondjuk öt-tíz év alatt, a magyar életszínvonalat körülbelül az osztrák emelné, és húsz év múltán a magyar gazdaság csak e gázkincsnek köszönhetően felzárkózhatna a gazdag Európához.

-----

Mindebben nincs semmi túlzás. Minden érdeklődő ember tudta, hogy az Alföld mélyén többféle kincs lapul - olaj, gáz, termálvíz -, csak meg kell találni, de az sem nehéz, csupán fúró és némi türelem kell hozzá. Körülbelül olyan feladat ez, mint gombostűt találni a tűpárnában. A Falcon Oil, ez a kanadai központú multi cég képes volt - saját állítása szerint - egy éven át keresni, amíg telibe találta a gombostűt, vagyis a 600 milliárd köbméteres gáztartályt, lent, hat kilométer mélyen a föld alatt. A cég - nem tudni hogyan és mennyiért - kizárólagos jogot kapott 35 évre a magyar államtól a gázkutatásra, és ami elképesztő, a gáz kitermelésére és eladására is. A magyar állam szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kér cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oil-nak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát. Hogy mennyi pénzről van szó? Ebből a gázkincsből az utolsó fillérig ki lehetne fizetni a teljes magyar államadósságot, ami egyúttal a magyar gazdaság elképesztő felerősödését eredményezné. Avagy fel lehetne függeszteni a megszorításokat, sőt emelni lehetne a nyugdíjakat és a béreket, és a gazdaságot serkentő intézkedéseket lehetne indítani. Felfoghatatlanul sok pénz, ami a jelek szerint majdnem teljes egészében a másé lesz. Nem kell, hogy így legyen! A magyar jog ismeri a feltűnően aránytalan szerződés fogalmát. Az ilyen szerződést meg lehet támadni, és amíg jogállam volt Magyarországon, addig a bíróság az ilyen szerződéseket meg is semmisítette. Íme, itt a nagy történelmi pillanat a nagy közös cél, amelynek mentén közös nevezőt találhatnának az ország egymással szembenálló erői. Senki nem vitatja el a külföldi befektető jogát a tisztes haszonhoz, de senki sem fogadhatja el a tisztességtelen haszon érvényesítését. Tudtuk, hogy Magyarország földjének mélyén kincsek lapulnak, örömmel vettük a kalandos kedvű vállalkozók jelentkezését, azonban az államnak jól felfogott érdeke, hogy az ország földjében rejtőző kincs kiaknázása az ország népének érdekeit szem előtt tartva történjék. Magyarország nem Rhodesia, és ez nem a XIX. század. A Gyurcsány-kormány máig hallgat a szerződés tartalmáról. Van azonban egy pont, ahol már meg kell állítani a dolgok menetét. A makói gázkincs kitermelése nem történhet meg a mostani feltételek között. Az ország népe nem nézheti ölbe tett kézzel saját kifosztását. A történelmi hanyatlásnak és a kollektív hülyeségnek egy ponton véget kell vetni. Azért, mert lelkiismeretlen bűnözők a maguk pitiáner hasznára, olcsó jutalékokért kiárusítják apránként és nagyban az ország kincseit, még nem kell feladni mindent, még érdemes harcolni mindazért, ami megmenthető. A magyar nagytőkének sem állhat érdekében az ország kifosztása. Talán vegyünk példát a horvátokról. Ők nem adták oda koncesszióba sem 35 évre, sem rövidebb időre, sem a Falcon Oil-nak, sem másnak az Adriát. Inkább maguk építettek autóutat, hogy a turisták kényelmesebben odaérjenek.

-----

Nota bene: az ügyes kanadaiak a horvátoktól bérelték azt a fúrótornyot, amivel Makónál gázt találtak. A Kárpát-medence titkolt, privatizált gázmezői földtörténeti korok szerint Európa legnagyobb földgáz lelőhelye. A hajdúszoboszlói földgáz „940-1000 m mélységben elhelyezkedő, 44 m átlagos etázsmagasságú, 5Mrd m^(3)-es földtani készletű, egyik legnagyobb alsó-pannon homokkő tároló eredeti készletének kitermelése még 1962-ben megkezdődött”. „A III. ütem tervezésekor az volt a kiindulási kritérium, hogy a bővítés még a mobil gáz 70%-ának kitermelése esetén is tegye alkalmassá a tároló rendszereit a csaknem 20 millió m^(3)/napos csúcskapacitási igény kielégítésére.” „Zsanán 2,5 millió köbméterrel nő a napi kitárolási kapacitás, amely két olyan nagyváros, mint Pécs és Debrecen háztartásainak ellátásához elegendő egy hideg téli napon.” „A remények szerint a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja. Magyarország földgáz-szükségletét.” „Magyarországon a legnagyobb mélységet, 5842,5 métert. Hódmezővásárhelyen érték el egy fúrás során.” „Magyarországi földgázleletről tett bejelentést a Londoni Értéktőzsdén az Ascent Resources. A brit feltáró és kitermelő cég részvényei a hírre 16 százalékkal drágultak. A cég közleménye szerint egy Penészlek melletti próbafúrásuk járt eredménnyel.” Mert ne higgye senki sem, hogy a Makó-Árok az egyedüli gázlelőhely. Magyarországon. Suttognak még bihari, zalai, somogyi, bácsi mezőkről is, bár ha ezeket összekötjük, egyetlen összefüggő gigászi gázmedence adódik, amelynek értéke világszinten is felbecsülhetetlen. A Falcon nemrégiben azt közölte honlapján, hogy a külföldi kutatások nyomán eddig feltárt hazai földgázvagyon olyan nagy, hogy abból bőven ki lehetne elégíteni az ország egész éves fogyasztását, és még exportra is futná belőle.

-----

Magyarországon jelenleg 11 cég 210 engedély alapján kutathat szénhidrogén-lelőhelyek után. Csak a Mol Nyrt. több mint száz helyen kapott erre lehetőséget szerte az országban. Magyarország gázfogyasztása egyébként 70-90 millió köbméter egy átlagos téli napon, ebből 40 millió köbmétert fedez az import - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter. Zsuga János hozzátette: az ország napi gázszükséglete 44-46 millió köbméter, a földalatti tározókból pedig naponta akár 51 millió köbméter földgázt is ki tudnak nyerni. Oroszországból viszont nagyjából mindig ugyanannyi gáz jön, ezért a Mol nyáron feltölti, télen pedig fokozatosan leszívja a tartalékokat. Soha nem látott, 102 mrd Ft-os negyedéves profitot érhetett el a MOL az elemzők szerint.

-----

A nagyalföldi artézi fúrásokból a vízzel együtt számos helyen némi földgáz is áramlott a felszínre. A falusi kutak körül esténként vízért gyülekező fiatalok gyakran bámulták a lángra gyújtott gáz játékosan táncoló lidércfényét, amíg egy erősebb fuvallat ki nem oltotta a kékes-vörhenyes lángocskákat. Megjegyzés: Már 500 méter mélységben 35 Celsius fokos meleg vízre bukkannak gyakorlatilag minden fúrásnál - ennek köszönhető hazánk rendkívül gazdag termálvíz-készlete. (Távfűtés)

Megoldás a gázproblémára? Makó 100 évre fedezné a hazai igényeket!

A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1.500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. A feltárást végző kanadai cég továbbra is partnert keres a vállalkozáshoz. A gázmező nagyságát 600, később 1500 milliárd köbméterre becsülték a szakértők. Figyelembe véve, hogy hazánk nagyjából 14-15 milliárd köbméter földgázt használ fel évente, a készlet akár 100 évre is fedezné a hazai igényeket. A földgázkincs elhelyezkedése azonban jelentősen különbözik a korábbi, illetve a jelenlegi kitermelési helyekétől. Általában ugyanis 2 ezer méter mélyről hozzák fel hazánkban a földgázt, Makó térségében viszont a legmélyebb fúrás a 6 ezer métert is túlhaladta. Azon múlik az iparszerű kitermelés beindítása, hogy mikor lesz sikeres az úgynevezett rétegserkentés, a gázt rejtő réteg hidraulikus repesztése és kitámasztása. A kutatást-kitermelést végző kanadai székhelyű Falcon cég partnereket is keres a magyarországi kitermeléshez, akik között a Mol csakúgy szóba jött korábban, mint a legnagyobbak között számon tartott ExxonMobil. 

Forrás: http://www.hirturmix.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazsag.blog.hu/api/trackback/id/tr871410411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb részterület "felfedezése" a Szent Korona Értékrendből 2010.08.22. 07:51:08

 Ma ismét hírt kaptam a Szent Korona Értékrend gondolkodási módja (paradigmája) egy újabb részének felfedezéséről, ez pedig a magyar gázkincs. Fontosnak tartom megállapítani, hogy ez kapcsolatban van a tegnapi „felfedezéssel” (A Szent ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeronimo 2018.10.21. 00:56:15

Pontosításért kiált ez a cikk, azóta persze fejlemények is töténtek.
1. Nem kell repeszteni elvileg, továbbá a repesztést kategorikusan metiltják a magyar rendelkezések környezetvédelmi okokból. Repeszteni csak az USA-ban engedélyezett egyes helyeken, az EU területén máshol nem. Van pár nagy mező, ami repesztéssel elérhető lenne, pl a francia Riviérán is van egy jó nagy.
2. A makói gáz 237 fokos, így ez is nehezítő tényező. Egyes becslések szerint 2ezer kutat kéne fúrni 6km mélység nagyságrendbe, ami nem igazán kivitelezhető technológiai háttér korlátok miatt. A gáz kis koncentrációjú. A MOL már kiszállt a Falcon mögül, 25% alá taksálják az egyátalán gazdaságos kitermelhetőséget. Ez azt jelenti 25%-nál kisebb az esély jelenleg, hogy egyátalán egy peték profitot termeljen egyátalán.
3. A "mindössze 12% bányajáradék, azaz 88%-ot a Falcon-nak ajándékoznánk" téves. A 12% járadék a kitermelt mennyiségre vonatkozik, nem a profit 12%-ára. A kitermelés pedig nem ingyen van. Ez az 12% olyan, mintha 12% kitermelési gázÁFA tartalom lenne, volumen alapú.
4. A felmerülő iparűzési, stb adót a Falcon meg kéne, hogy fizesse plusz a realizált profitból is adóznia kellene. Ez nagyon nem ajándék és ingyen buli holmi elbaltázott szerződéssel. Csak szólok.
süti beállítások módosítása