A cseh költségvetés 1999-ben 147 millió dollárt nyert az elhunyt dohányosokon!

Az állami költségvetés jól jár a dohányosok korai halálával - hüvelyezhető ki a Philip Morris dohánygyár megbízásából készített jelentésből, amely óriási felháborodást keltett a militáns dohányzásellenes aktivisták körében. Az Arthur D. Little International a cseh kormány számára írt elemzésben azt mutatta ki, hogy az ország költségvetése 1999-ben 147 millió dollárt nyert azon, hogy az időnek előtte meghalt dohányosoknak nincs többé szükségük egészségbiztosításra és öregkori ellátásra.

-----

A költség-haszon elemzés sémájára készült anyag mérlegeli a pluszbevételeket, illetve a kieső jövedelemadó, valamint a halált megelőző kezelés miatti költségeket, így hozza ki a 147 millió dolláros pozitív szaldót. A "bevételi" oldalon az elmaradt egészségügyi költségek és az öregkori ellátás mellett természetesen szerepel a dohánytermékekből származó adóbevétel.

-----

Vitáztak a cseh kormánnyal

Az anyagot a Philip Morris azért rendelte meg, mert a cseh kormány azt állította, hogy a dohányzás miatti egészségügyi kiadások lassítják az ország gazdaságának fejlődését - írja a CNN. 

Amióta magánszemélyek több milliárd dolláros kártérítési pereket nyertek dohánygyártók ellen, a kormányok előszeretettel operálnak a csehekéhez hasonló érvekkel. A BBC emlékeztet arra, hogy egyes kormányok pert is indítottak ilyen alapon. 

-----

A nyereséges költségvetés titka: cigizzenek a bölcsisek is? 

Matthew Myers, a Campaign for Tobacco Free Kids elnöke "báránybőrbe bújt farkasnak" nevezte a Philip Morrist, amely Amerikában futó reklámkampányában pozitív képet igyekszik sugározni magáról. "Nem azt próbáltuk sugalmazni, hogy a dohányzás szociális következményei a társadalom javára lennének" - szögezte le Robert Kaplan, az óriáscég kommunikációs igazgatója. A Philip Morris az üggyel kapcsolatban egyébként úgy érvel, hogy itt egy tisztán közgazdasági jellegű, egyetlen konkrét felvetést - nevezetesen, hogy a cseh gazdaságnak tényleg veszteséget okoz-e a dohányzás - vizsgáló elemzésről van szó, amely ráadásul kizárólag az 1999-es évvel foglalkozik. A vállalat ezzel együtt közölte, hogy "mélyen sajnálja", ha úgy tűnne, a jelentés a cigarettázás pozitív gazdasági hatásait propagálná. 

-----

Félelmetes logika 

Még ha igaz is lenne, hogy a fiatalon meghalt dohányosokon pénzt kereshet egy ország gazdasága, félelmetes lenne erre a logikára alapozni - vélekedett Patti Lynn, az Infact nevű szervezet egyik vezetője. Az aktivisták tartalmilag annyiban támadják a jelentést, hogy az úgy számol: ha nem lehetne többé cigarettát kapni, a fogyasztók az arra szánt pénzből nem vásárolnának más cikkeket. 

-----

Minden idők legnagyobb kártérítése 

Emlékezetes, hogy egy Los Angeles-i bíróság a múlt hónapban ítélt meg 3 milliárd dollárt egy gyógyíthatatlan rákbetegnek, aki azt állította, hogy a cég nem figyelmeztette megfelelően a cigarettázás veszélyeire. 

-----

Ki a cinikusabb: a dohánygyár vagy az adót besöprő kormány? 

Elfogulatlanabb elemzők arra emlékeztetnek, hogy azok a kormányok sem próbálták soha betiltatni a cigarettaárusítást, amelyek egyébként azt állítják, hogy a gyógyítás költségei messze meghaladják a dohánytermékekből származó adóbevételeket.

Forrás: Szily Lászéó (http://index.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazsag.blog.hu/api/trackback/id/tr81410394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása